De lancering van de elektrische EQ-familie van Mercedes gaat als een sneltrein. Begin dit jaar mochten we nog de Mercedes EQA verwelkomen op basis van de GLA, vorige week was er nog de Mercedes EQS (op een nieuw platform) en nu krijgen we al de Mercedes EQB te zien, de elektrische versie van de GLB die Mercedes voorstelt op het autosalon van Shanghai.

Tot 419 km

Naast zijn praktisch gemak en zijn 7 zitplaatsen, onderscheidt de Mercedes EQB zich door zijn gevarieerde aanbod, met de keuze tussen voor- of vierwielaandrijving en verschillende vermogensniveaus. De bruibare capaciteit van zijn batterijen bedraagt 66,5 kWh, wat hem een actieradius van 419 km geeft volgens de WLTP-norm, voor een verbruik van 18,1 kWh/100 km in de zuinigste variant van de Mercedes EQB 350 4Matic.

Opladen kan tot aan een vermogen van 11 kW aan wisselstroom (AC) bij een openbare laadpaal of thuis via een wallbox. Snelladen aan gelijkstroom (DC) kan tot 100 kW, afhankelijk van het laadniveau en de temperatuur van de batterijen. In de optimale omstandigheden duurt het 30 minuten om van 10 tot 80% op te laden. De Europese Mercedes EQB krijgt een CCS-stekker die zowel AC als DC kan ontvangen.

Klanten vanop ons continent krijgen ook de toegang tot meer dan 200.000 publieke laadpalen via Mercedes Me Charge. Ze kunnen ook met een gerust geweten 'bijtanken', aangezien Mercedes garandeert dat het de uitstoot compenseert met groene stroom als de laadpaal daar geen gebruik van maakt.

7 zitplaatsen

De Mercedes EQB is kort door de bocht een GLB die zijn verbrandingsmotor overboord gooit, wat betekent dat hij zijn intrinsieke kwaliteiten heeft bewaard als compacte gezins-SUV. Hij heeft dus nog steeds 7 zitplaatsen met twee kleine klapstoeltjes op de derde zitrij. Die zijn echter enkel geschikt voor passagiers van 1,65 m of korter, maar je kan er wel kinderzitjes op monteren.

De koffer heeft een maximaal laadvolume van 1.710 liter met alle achterzetels plat, terwijl je optioneel ook de tweede zitrij verschuifbaar kan maken over een afstand van 140 mm, waarbij ook de rugleuning instelbaar wordt.

Lichtstreepjes

Op stijlniveau blijft de look van de GLB grotendeels overeind, maar de Mercedes EQB onderscheidt zich door zijn 'gladde' gezicht met de Black Panel-grille, met het Mercedes-logo in het midden. We zien ook de bekende lichtstrook, zowel voor- als achteraan over de hele breedte van de auto, met blauwe accenten in de koplampen. De EQB heeft ook specifieke tweekleurige 20-duims velgen.

Achteraan is, naast de lichtstrook, de positie van de nummerplaat veranderd van de achterklep naar de bumper. Tenslotte verzorgt de Mercedes EQB zijn aerodynamica (Cx van 0,28) dankzij een gesloten grille, aerodynamische voor- en achterskirts, een bijna volledig vlakke bodemplaat, aerodynamische wielen en specifieke luchtgeleiders aan de voor- en achterwielen.

De Mercedes EQB wordt in Hongarije geproduceerd in de Kecskemét-fabriek en komt in de tweede helft van 2021 bij de dealers.